Domáce kokosové mlieko

kokosove mliekoPrednedávnom som si robila banánové smoothie, v ktorom som kravské mlieko nahradila kokosovým. Chutil vynikajúco, bol studený, krémový. Kokosové mlieko mu dodalo trochu exotiky, skrátka výborné osvieženie v horúcom počasí, ktoré okrem iného aj nasýti. Ja som ho mala na olovrant ale úplne by mi stačil aj na rýchle, jednoduché raňajky.

Kokosové mlieko som si doniesla z Anglicka. A tu je ten háčik, dá sa síce zohnať aj u nás ale ponúkajú ho skôr internetové obchody. Preto som trochu začala pátrať a našla som úplne jednoduchý spôsob ako si ho „vyrobiť“ doma, z ľahko dostupných surovín.

Najlepší nápoj získame z čerstvého kokosového orecha, resp. z jeho nastrúhanej dužiny (ten je k zakúpeniu takmer bežne v hypermarketoch) ale menej nároční môžu použiť strúhaný kokos, ten obyčajný, ktorý používame na pečenie.

Tak teda kokosové mlieko, ako som ho robila jakokosove mlieko 1

Použila som suroviny v pomere 4:2, teda
4 hrnčeky vody
2 hrnčeky kokosu

vodu som priviedla do varu a prisypala kokos (ďalej som už nevarila) krátke mixovanie a nechala som vzniknutú zmes odstáť kým trochu vychladla (dlhšie som nevydržala čakať) precedila som cez sitko vystlané čistou gázou (môžete použiť aj čistú utierku)

Takto vyzeral výsledok:

                                                    kokosove mlieko 2

Moje prvé, pravé, domáce kokosové mlieko bolo hotové. Už len nechať poriadne schladiť, ak vydržíte a môžete hľadať chutné recepty. Dužinu som nechala trochu preschnúť a upiekla som z neho zákusok. Po odstáti v chladničke sa navrchu môže vytvoriť kokosová smotana, tú som použila na zahustenie ovocnej polievky, ale môžete ho znovu zmixovať a nechať v mlieku. Skladovať sa dá v chladničke 3-4 dni, ak vám dovtedy vydrží.

Napíšte odpoveď alebo komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.